Omega 3

Pročišćene omega-3 kapsule i softgelovi sadrže esencijalne masne kiseline koje inače unosimo prehranom. Nažalost, prosječan jelovnik sadrži previše omega-6 kiselina, a premalo omega-3 i omega-9. Kvalitetne omega-3 kapsule i softgelovi bogati su eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), koje morski organizmi dobivaju konzumacijom planktona. Losos, inćuni, srdele i krilovo ulje – što su organizmi manji, manji je i rizik od unosa štetnih primjesa poput teških metala.

Koja je uloga omega-3?

Kroz povijest se razvila dobro potkrijepljena hipoteza, da je ljudski živčani sustav, posebno volumen mozga, postajao sve složeniji s početkom konzumacije ribe i određenih ulja (mediteranski tip prehrane). Postoji čak i veza između unosa omega-3 i volumena mozga, posebno sive tvari i hipokampalne regije). Povezanost je jasna – riblje ulje pomaže u izgradnji lipidnog dvosloja stanica, dok fosfolipidi tvore moždane ovojnice. Unatoč tome, većina zapadnog svijeta pati od graničnog nedostatka EPA/DHA, a simptomi uključuju umor, poteškoće s koncentracijom, promjene raspoloženja pa čak i kardiovaskularne probleme. 

Najbolje istražena je uloga omega-3 masnih kiselina u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. EPA i DHA doprinose normalnom radu srca ako se dnevno unese barem 250 mg. DHA, unesena u istim količinama, ima i pozitivan učinak na funkciju mozga i održavanje zdravog vida. Uz dnevni unos od 2 g, EPA i DHA pomažu u održavanju normalne razine triglicerida u krvi, dok unos od 3 g može doprinijeti održavanju normalnog krvnog tlaka.

Zanimljiva istraživanja povezuju kronične upale s raznim bolestima, uključujući mentalne poremećaje i dugotrajna stresna stanja. Na primjer, depresija i anksioznost često se pripisuju genetskim faktorima i traumama iz djetinjstva, no novija istraživanja sugeriraju da većina mentalnih poremećaja ima statistički značajnu povezanost s mikroinflamacijom mozga. Studija provedena na 68 studenata medicine pokazala je vezu između neuravnoteženog omjera unosa omega-6 i omega-3 te povećane prisutnosti upalnih procesa. Čak i kratkotrajna suplementacija omega-3 tijekom najstresnijeg razdoblja ispitnih rokova rezultirala je 14% nižom proizvodnjom upalnog lipopolisaharida (LPS) i ukupnim smanjenjem simptoma anksioznosti za 20%.

Ova gornja studija nije nova – ono što je novo jest da se fokus istraživača sve više pomiče prema živčanom sustavu i kognitivnim procesima. Starije studije već su dokazale povezanost između upala i odgođene mišićne boli, iako su upale istovremeno snažan adaptacijski signal koji dugoročno doprinosi povećanju mišićne mase.

Koje omega-3 odabrati?

Omega-3 masne kiseline obično se dobivaju iz hladnovodnih riba koje ne bi smjele imati predug životni vijek. Nažalost, mnogi proizvođači u cilju smanjenja troškova koriste grabežljive ribe poput tune. Iako se kvaliteta omega-3 obično definira prema udjelu EPA i DHA, ključni faktor trebala bi biti i odsutnost teških metala. Zbog dugog razdoblja razgradnje, štetne primjese mogu imati negativan učinak na probavni sustav i čak utjecati na zdravlje prostate.

Najbolje omega-3 kapsule i softgelovi proizvode se od arktičkog krila, mladih srdela i inćuna iz južnoameričkih mora. Omega-3 dodaci ne bi smjeli sadržavati ni najmanje količine dioksina, olova ili žive, zbog čega je važno pažljivo birati dodatke prehrani.

Kao najbolje omega-3 kapsule u našoj ponudi izdvajamo Maxx Omega 3 s pročišćenim ribljim uljem (300 mg EPA + DHA) te HSN krilovo ulje, dobiveno iz račića koji se hrane isključivo planktonom.