Deset razloga za LCHF-prehranu

Autor: Gašper Grom, dipl. dijetetičar

Upute za gubitak viška tjelesne masnoće obično se temelje na uputama o zdravoj prehrani. Nalažu nam da 50 do 60 posto dnevnog unosa energije dolazi od ugljikohidrata, 20 do 30 posto od masti i do 15 posto od bjelančevina. Savjetuju nam da gubitku suvišne tjelesne težine pristupimo tako da ograničimo unos kalorija i započnemo s tjelesnom aktivnošću. Ali ako pogledamo oko sebe, vidjet ćemo da većina ljudi takvom prehranom ne postiže uspjeh, za što se krivnja pripisuje lijenosti i nedostatku volje.

U stvarnosti, uzrok neuspjeha se skriva negdje drugdje. Činjenica je da je nizak unos kalorija konzumacijom namirnica koje osiguravaju spomenut unos hranjivih tvari praktički nemoguće održavati više od nekoliko tjedana. Osim toga, naglo uvođenje sportske aktivnosti povećava apetit čime se dodatno otežava pridržavanje stogog jelovnika. Vremena se mijenjaju i sve je jasnije da s ovom prehranom nešto ne valja. Unatoč sve većem naglašavanju važnosti zdrave prehrane, sve je više ljuti pretilo, debelo i bolesno.

U mojoj praksi i praksi mnogih drugih se kod mršavljenja i održavanja tjelesne težine kao puno bolji pokazao potpuno drugačiji koncept prehrane koji je u osnovi protivan suvremenim trendovima zdrave prehrane. Radi se o LCHF prehrani (engl. low-carb, high-fat), pri kojoj ograničavamo ugljikohidrate i umjesto njih kao izvor energije konzumiramo pretežno masnoće, a bjelančevine zadržavano na nivou potrebnom za zadovoljenje fizioloških potreba organizma (dakle, unos bjelančevina je umjeren, ne visok). Iako brojna istraživanja i praksa pokazuju učinkovitost takve prehrane, šira javnost je nekako ne uspijeva prihvatiti zbog zastarjelih i pogrešnih teorija o štetnosti kolesterola i masnoća. Prehrana u kojoj uzimamo puno prirodnih masnoća i malo ugljikohidrata je ustvari način prehrane tipičan za ljude u prapovijesti. Sadrži hranu s masnoćama i bjelančevinama kao što su kokosovo ulje, maslinovo ulje, orašaste plodove i avokado te neprerađene namirnice s masnoćama i proteinima životinjskog porijekla, posebno masno meso i ribe, jaja, maslac, masne sireve i dovoljno povrća. Kad se neko vrijeme pridržavamo takve prehrane, u tijelu dođe do stanja u kojem za energiju umjesto ugljikohidrata, odnosno glukoze, tijelo upotrebljava pretežno masnoće i njihove metabolite koje zovemo ketoni. Tako puno lakše i učinkovitije sagorijevamo suvišne zalihe tjelesne masnoće.

Sukrin 500 g

Sukrin je prirodno sladilo bez energijske vrijednosti, izrađeno prirodnim procesom fermentacije glukoze.
Akcijska cijena 9,90 EUR
Prirodni zaslađivač :)
test

LCHF prehrana ima brojne prednosti:

Smanjenje apetit. Nakon nekoliko tjedana LCHF prehrane apetit se značajno smanjuje i ljudi puno lakše prihvaćaju niži energetski unos. Istraživanja zapravo pokazuju da dolazi do spontanog smanjenja unosa kalorija koji vodi do gubitka tjelesne masnoće. Nema gladi i osjećaj da moramo jesti svakih nekoliko sati potpuno nestaje.  

Želja za slatkim, škrobom i prerađenom hranom nestaje. Praksa pokazuje da je najveća prepreka za dugoročan gubitak tjelesne masnoće nezaustavljiva želja za slatkom hranom ili za hranom bogatom ugljikohidratima. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci LCHF prehrane, želja za slatkim i prehranom punom ugljikohidrata nestaje. 

Manja potreba za više dnevnih obroka, prvenstveno međuobrocima. Želja za hranom se jako smanjuje nakon nekoliko tjedana LCHF prehrane. Glad i razmišljanje o hrani više ne postoje. Obično dođe do spontanog smanjenja obroka na jedan do tri obroka dnevno. Iako upute za zdravu prehranu preporučuju pet do šest obroka dnevno, kod LCHF prehrane smanjenje broja obroka nema negativan utjecaj na tijelo. Upravo suprotno, istraživanja pokazuju da je djelomični svakodnevni post od nekoliko sati vrlo koristan i zdrav, naravno, samo u slučaju da naše tijelo zna iskoristiti masnoće kao izvor energije, što se nakon nekog vremena takve prehrane i dogodi. Uostalom, ljudi su prije puno godina i živjeli na ovaj način. Zamislite samo koliko dodatnog posla možete obaviti ako stalno ne razmišljate o hrani i ne pripremate je i konzumirate svaka tri sata već samo dva ili tri puta dnevno. 

LCHF prehrana poboljšava kognitivne procese i ima preventivno djelovanje na mozak. Kod LCHF prehrane se poboljšava sposobnost koncentracije i pamćenja. Koncentracija je prisutna cijeli dan i nije bitno jesmo li upravo konzumirali obrok ili nismo jeli više sati. Istraživanja pokazuju da LCHF prehrana štiti mozak i omogućava mu ekonomičniji rad, a potiče i stvaranje novih neuronskih poveznica.

Smanjenje tzv. trbušne masti, tj. masnoće oko unutarnjih organa. Znanstvenici već dugo znaju da trbušna masnoća nije samo skladište zaliha energije nego i izvor tvari koje potiču upalna stanja u tijelu koja su povezana sa svim bolestima modernog doba.

Maxx Dessert 750g

Maxx Dessert se zgusne kao puding, zbog čega je odličan za sve kojima nedostaju slastice.
Redovita cijena: 29,90 EUR
Akcijska cijena 20,93 EUR
-30%
Ukusan proteinski puding
test
Detalji

Poboljšanje krvnih parametara. Budući da je ovakav način prehrane bogat izvor kolesterola i zasićenih masnoća, očekivali bismo negativne promjene u krvi, koji povećavaju mogućnost nastanka bolesti krvožilnog sustava. No, istraživanja i praksa pokazuju upravo suprotno. Trigliceridi u krvi značajno opadaju, zdravi HDL kolesterol se povećava dok se oblik LDL kolesterola mijenja u velike dijelove niske gustoće koji nisu opasni, a udio opasnih malih LDL dijelova visoke gustoće koji su inače specifični za prehranu koja sadrži puno ugljikohidrata i kalorija se značajno smanjuje. Važni pokazatelji krvnožilnih bolesti se okreću u zdraviji smjer.

Niži šećer u krvi i izlučivanje inzulina. Previsok šećer u krvi je povezan s  brojnim modernim bolestima, prije svega dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila, demencijom i dr. LCHF način prehrane kod ljudi koji imaju visok šećer u krvi brzo vrlo brzo snižava njegovu razinu. Isto tako snižava i prosječan nivo hormona inzulina kojeg brojna istraživanja povezuju sa suvremenim bolestima. U suvremenom svijetu, vrlo je čest previsok šećer u krvi zbog prekomjernog uživanja ugljikohidrata, čega mnogi uopće nisu svjesni.   

Sniženje krvnoga tlaka. Jedan od glavnih faktora rizika za pojavu srčanih i krvožilnih bolesti je povišen krvni tlak. I u ovom primjeru istraživanju pokazuju vrlo pozitivan utjecaj LCHF prehrane jer se zbog niže razine inzulina i glukoze u tijelu zadržava manje natrija, a time i manje vode.

Stalan izvor energije i bolji osjećaj. Uz smanjenu tjelesnu težinu koja se javlja kao rezultat LCHF prehrane i zbog poboljšane sposobnosti tijela da koristi tjelesne masnoće za energiju, jako se povećava želja za vježbanjem, bilo da se radi o aerobnom vježbanju kao što je bicikliranje, fitness ili rad u vrtu. Imate više nego dovoljno energije. Zaliha masnoća u tijelu je skoro neograničena, čak i kod mršavih ljudi. Tijelo je samo mora znati iskorištavati, što za ljude (više) nije značajno jer su si taj sustav uništili modernom prehranom.

Širok raspon namirnica koje zadovoljavaju um i tijelo. Iako mnogi misle da je LCHF prehrana vrlo jednolična, to nije istina. Masnoće u hrani značajno doprinose poboljšanju ukusa hrane. Ako ne vjerujete da jelovnik s malo ugljikohidrata može biti  raznolik i uključivati i brojne slastice, posjetite Facebook stranicu Fit kuhinja.

Maxximum Pure Whey 2000 g + dodatni proizvod

Maxximum Pure Whey je odličan proteinski napitak, koji sadrži proteine ​​sirutke.
Redovita cijena: 61,41 EUR
Akcijska cijena 42,99 EUR
-30%
Maxximum Pure Whey 2000 g + dodatni proizvod
Ne propusti!
test
Detalji

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo. Kolačići ne pohranjuju osobne podatke.Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće.

Više informacija
Informacije o upotrebi Web kolačiča ponudnika spletnog mjesta Maxximum Shop

Šta su to Web kolačiči?

Web kolačiči (u daljnem kolačiči) su malene datoteke, koje prilikom posjete dotičnog spletnog mjesta strežnik pošalje brskaču uporabnika, a ova jih onda naloži na upotrebljavanu napravu (računalo, tablicu, pametni telefon) sa kojom dostupamo do spletnog mjesta.

Na spletnom mjestu se upotrebljava više različitih kolačiča za različite namjere.

  1. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči potrebni za osnove funkcionalnosti spletnoga mjesta i omogučavaju djelovanje nakupne košarice, kupnju po spletu i tome slično.
  2. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, sa kojima dobivamo informacije o načinu uptrebe spletnog mjesta. To su kolačiči, koji preko podataka o naslovu internetnog protokola omogučavaju predasve analizu frekventnosti i sadržaju traženja po spletu. Ali su anonimne i ne omogučavaju sledenja pojedinog identificiranog upotrebnika.
  3. Na spletnome mjestu se upotrebljavaju kolačiči, koji omogučavaju anonimni sled informacijama, koje su onda baza za našu prilagodbu oglašivanju po vašoj mjeri.

Uz daljnje korištenje ove stranice pristajete na naše kolačiće. Uvjek možete promijeniti vaše nastavitve s klikom na link u nogi ove stranice.

Vaše nastavitve

To su kolačiči, koji su nužno potrebni za djelovanje spletne strane. Znači, kolačiči vas upamte, da možete nesmetano tražiti po spletnim stranicama. U ovoj grupi su kolačiči, koji su upotrebljeni za to, da si samo spletno mijesto zapamti vaš unos u spletne obrasce, košaricu kupnje i slično. Obavezne su medju ostalog i zato, jer zagotavljaju sigurnost i tako sprečavaju zloupotrebu sistema.

Ti analitički kolačiči nam omogučuju, da sa upotrebom anonimne slednje poboljšamo funkcionalnost stranice. Isto tako nam omogučuju lakšu identifikaciju proizvoda, koji bi eventuelno bili za vas zanimljivi. U nekim slučajevima prednost ovih kolačiča je poboljšanje brzine za obradu vaših zahtjeva, zaznavanje i hramba vaših nastavitava i pomoč kod povezivanja sa socialnim mrežama.Ako nečete odabrati te kolačiče, to se može odraziti u loše oblikovanim ponudama i preporukama i sporijim dejstvo te stranice. Isto tako može biti oteškočeno povezivanje sa socilanim mrežama kao n.r. Facebook, Twitter, Google+, i slični.

Ti kolačiči sabiru informacije, sa kojima prilagodjavamo oglašivanje vašem ukusu, preferencijama i željama. Ove podatke upotrebljana tako naša, kao i partnerske i druge spletne stranice. Tako dobijeni podatki su anonimni - nemaju nikakvih osobnih podataka, koje ste možda dijelili sa nama. Ako nečete odabrati ovih kolačiča, oglasne poruke mogu biti manje primjereni za vas.